Het huwelijk neemt in de hindoestaanse gemeenschap een heel belangrijke plaats in in het leven. Dit ritueel, ook wel vivāha genoemd, vormt namelijk de overgang naar een volgende levensfase, die grihasti heet. Omdat er aan deze overgang zo veel waarde gehecht wordt, kan een huwelijk dagenlang duren, waarbij uitgebreide feesten en ceremonies plaatsvinden. De gebruiken kunnen wel verschillen, afhankelijk van de omstandigheden, de kaste en stand van de bruid en de bruidegom en natuurlijk het land waar het huwelijk plaatsvindt. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende verschillen en overeenkomsten.

Acht huwelijksvormen

Het hindoeïsme kent acht huwelijksvormen, die verschillen in het aanzien dat ze hebben. De hoogste huwelijksvorm, vernoemd naar de god Brahma, is van toepassing wanneer de bruid en de bruidegom uit gegoede families afkomstig zijn, de bruidegom zijn opleiding voltooid heeft en de familie van de man die van de vrouw benadert. 

In dit geval is er geen sprake van een bruidsschat. Bij de laagste huwelijksvorm stemt de vrouw wel met een huwelijk in, maar haar familie niet; zij wordt dan door haar schoonfamilie ‘ontvoerd’. 

Tussen deze twee uitersten in zijn er allerlei gradaties, afhankelijk van wie wie benadert, of er toestemming gegeven is en of er een bruidsschat is.

Verschillende gemeenschappen

Het huwelijk wordt in iedere gemeenschap weer anders gevierd, maar er zijn wel een aantal rituelen die (bijna) altijd een belangrijke rol spelen. Zo is er de kanyadaan, waarbij de vader van de bruid zijn dochter officieel aan haar echtgenoot ‘overhandigt’. Ook belangrijk is het ritueel waarbij de bruidegom de hand van de bruid neemt, om daarmee hun eenheid aan te duiden.

Ten slotte zijn er de zeven beloftes die beide partners aan de ander doen. Vaak speelt vuur hierbij een rol; het stel loopt bijvoorbeeld na iedere belofte een ronde rondom het vuur, waarna ze als man en vrouw beschouwd worden.

Surinaams hindoehuwelijk

De Surinaamse hindoehuwelijken zijn bijzonder uitgebreid, en hoewel bovenstaande rituelen er allemaal in terugkomen, komt er nog veel meer bij kijken voordat twee mensen officieel als partners gezien worden. 

Het huwelijk bestaat hier uit vijf verschillende onderdelen: de verloving, de ondertrouw, de dag voor de bruiloft, de bruiloft zelf en het afscheid. Bij de eerste drie is alleen de vader van de bruid betrokken; zij ziet haar toekomstige echtgenoot zelf pas op de dag van de bruiloft. Met onder andere offers en de rondgangen om het vuur wordt het huwelijk gesloten. De bruid vertrekt vervolgens uit haar ouderlijk huis om bij haar man in te wonen.

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment